Unió Gremial

Federació de Gremis
Associacions del Comerç Valencià


diumenge 15 de gener de 2012.

Les llibreries i papereries es concentren per a demanar el pagament del bonollibre

Més d’un miler de llibreries i papereries de la Comunitat Valenciana estan en “perill de tancament” si la Conselleria d’Educació, Formació i Ocupació, no els paga els bonollibres dels xiquets de Primària que els deu des del passat mes d’octubre i que, segons calculen, ascendeix a “31 milions d’euros”. La situació és “sagnant”, moltes estan portant a terme expedients de regulació d’ocupació, acomiadant treballadors per uns mesos o reduint la seua jornada laboral i moltes “en un mes o dos no van a poder plantar cara ni tan sols a despeses bàsiques, com la llum”.

Així ho va assegurar divendres passat la presidenta del Gremi de Llibrers de la província de València, Glòria Mañas, durant la concentració on més d’un centenar de treballadors del sector varen organitzar enfront de les portes de Conselleria com a mesura de protesta i on es varen escoltar lemes com ‘pagueu a les llibreries, volem cobrar’, ‘llibres ni un i molta fórmula 1′, i fins i tot han reinventat la cançó de ‘La tarara’ amb la lletra de “tots llibreters al Consell ploravem perquè els bonollibres no ens els pagaven. Els volem cobrar, els volem cobrar, els volem cobrar els bonollibres ja!”.

Segons va explicar Mañas, el passat 14 de desembre, l’anterior responsable del ram, José Císcar, es va comprometre a pagar-los la major part dels bonollibres que els deuen entre el 26 al 29 de desembre, i la resta abans del 15 de febrer. Després de no haver-se efectuat cap pagament, i després de reunir-se dijous amb la nova titular de cartera, Maria José Catalá, on se’ls va traslladar “més del mateix però menys”, ja que únicament va dir que a final d’aquest mes cobraran “un poc” dels bonollibres i a partir de febrer, es reuniran de nou per fer un calendari de pagaments.

“El sector està suficientment cremat perquè ens puguem creure ja açò per segona vegada i a més a la baixa”, ha sentenciat Mañas. “Els partits polítics tenen dret a fer les promeses electorals que creen oportunes però el que no es pot permetre és que promeses electorals com la gratuïtat del llibre de text hàgen de sufragar les menudes i mitjanes empreses”, com els llibreters, ha remarcat.

En aquest sentit, va assenyalar que “quan un es presenta a les eleccions ha de tindre molt clar que necessita liquiditat per a fer promeses” i “si sabien que no anaven a poder plantar cara al pagament dels bonollibres gens més senzill que haver eliminat els bonollibres dins del termini i en la forma escaient perquè arribat setembre, les llibreries haurien venut els mateixos llibres i els pares els haurien pagat sí o sí perquè els xiquets van a escola amb llibres”, ha incidit.

Ara, les llibreries han avançat ja el pagament a les editorials i s’han quedat “descapitalitzades”, els xiquets de la Comunitat Valenciana “van a escola amb els llibres que hem pagat les llibreries” però dels 31 milions aprovats en els pressupostos destinats a aquest efecte, “no hem cobrat ni un sol euro”, va remarcat.

En la mateixa línia, el president de l’Associació de Llibreters de província d’Alacant, José Antonio López Vizcaíno, ha advertit que “els llibreters sempre hem estat un sector en crisi molt delicat i molt sensible i açò és la punteta perquè tanquen les llibreries”, mentre el president del Gremi de Llibrers de Castelló, Pere Dull Gremi, va criticar que amb aquesta fórmula els llibreters estan “finançant a la Generalitat”, pagant els diners que ells van prometre, però “ells no compleixen”.

Per a la presidenta de la Unión Gremial de Llibreries i Papereries de València, Vicenta Roig, no hauria problema si es tornara al sistema de “beques de tota la vida directament a les famílies”.

A la mateixa porta de la Conselleria, els concentrats varen aprofitat per a celebrar una assemblea i donar a conèixer l’evolució de les negociacions. En ella, es va avançar que es crearà una comissió de treball per a programar accions de protesta i concentracions, almenys un dia a la setmana, enfront de la Conselleria valenciana i les delegacions a Alacant i Castelló. (Europa Press)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Unió Gremial